Äppelglögg av Sten Mattsson - Skånska Spritfabriken

Som för alla våra drycker är Äppelglögg av Sten Mattsson ett ”labour of love”. Vi ägnar mycket tid och många tankar för att utveckla och förbättra. Vilka ingredienser som skall ingå, varifrån ska de köpas in, vad har vi på gården som går att använda, vad kan vi få tag ifrån bönder i vår omgivning.

Beställ här

sten-mattssons-appelglogg
Äppelglögg av Sten Mattsson

2016 blandade vi Äppelglögg av Sten Mattsson för första gången. Vi höll till i ”lillfabriken”, en garageliknande byggnad vi hade fått livsmedelsgodkänd för att utveckla våra drycker i. Med oss hade vi Sten Mattsson, en man som älskade livet och trotsade sin svåra sjukdom så mycket han kunde.

 Idag hänger hans karvade käpp och vita läkarrock kvar som minne. Den han bar när han sköljde, blandade, fyllde flaskor och stökade runt i största allmänhet.

Vitsord

5 +++++ i Aftonbladet 2020, utsedd till bästa glögg 2020
5 getingar i Expressen “Detta är utan tvekan den absolut godaste”
5 ! i Mitt Kök “Lyxig Äppelglögg. Tydliga drag av kanel och kardemumma och en djup, intensiv äppelkaraktär”.
4 hjärtan i ICA-Kuriren “Frisk med kryddig efterdoft”

I år är glöggen lagrad på ekfat och har en tydlig smak av mogna äpplen blandat med traditionella julkryddor. Det går åt cirka fyra kilo äpplen till varje flaska. Ingrid-Marie, Aroma, Discovery och Cox Orange ingår fortfarande i receptet. Det är äppelsorter som finns på den gård där glöggen fortfarande tillverkas.

Äppelglögg av Sten Mattsson är baserad på Spritfabrikens äppelvin och har spetsats med företagets egna äppeldestillat, Skånska Spritfabrikens egen svenska calvados, Österlen VSOP, First Batch. Den innehåller inga tillsatser och det är äkta kanel och kryddnejlika som smaksätter den.

Den är lika god kall som varm och mycket vacker att servera med små äppelbitar eller med vispad grädde och kanel som en efterrätt. Du kan också servera glöggen i en spännande drink.

Gin & Tonic Frost med Skånska Spritfabrikens Äppelglögg

Använd ett kupat glas eller ett som du föredrar

Fyll glaset rikligt med is
2cl G-Gin Classic av Skånska Spritfabriken (Art nr 31139)
6cl Äppelglögg av Skånska Spritfabriken (Art nr 32284)
10cl Tonic Water Premium av Skånska Spritfabriken

Garnityr
En skiva äpple (helst grönt av granny smith variant)
En kanelstång

Mousserande glögg

Fyll ett champagneglas med is
Häll på kall äppelglögg från Skånska Spritfabriken ca halva glaset
Toppa med valfritt bubbel, häll försiktigt och håll gärna glaset lite snett så att det inte bubblar över.

Fler recept med våra drycker hittar du här

Vem var Sten Mattsson?

Sten Mattsson var en stor förespråkare av äppeldestillat och framförallt äppelglögg och Pommes Feliz. Och ordning. Han städade, blandade, fyllde och korkade. Inför jularna etiketterade han stora mängder äppelglögg och fyllde lådorna. Förpackningen skedde då i vardagsrummet. Idag återfinns hans läkarrock och vackert karvad käpp som han fick av en hövding i Nepal inne i lillfabriken.

Äppelglögg av Sten Mattsson är vår hälsning till honom och ett tack för det stöd och uppmuntran han gav.

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
Share