‘G’-Gin & Tonic

Intresset för Gin och Gin & Tonic ökar märkbart. Vi får många frågor om både Gin och Gin & Tonic och tänkte i detta inlägg beskriva hur vi tycker en Gin & Tonic skall göras. Det kan tyckas vara överambitiöst med tanke på de få ingredienserna, men en sån god drink går att göra på väldigt många sätt.

Baserat på detta så har vi provat igenom Tonic sortimentet till vår “G” – Gin som är aromrik och full av smak från enbär, peppar, kardemumma och koriander; så ingen lätt matchning, men vem tycker inte om en utmaning.

Innan vi går in på Tonic så är det viktigt med glaset. Ska det vara ett High-ball glas eller en vin kupa? Traditionellt i England är det high-ball som gäller men i Spanien är det stor vin kupa som gäller för den (precis som vin) avger mer arom och smak. Smak kommer till 80% av doften så en vin kupa gör skillnad.

 

Vi har provat 20 olika tonic och utifrån dessa har vi plockat ut 3st som passar fanatiskt men var och en har en egen liten tvist till en bra GT. Det är Erasmus Bond Dry Tonic Water, East Imperial Burma Tonic Water, och Fever-Tree Tonic Water.

Erasmus Bond Dry Tonic Water har smak av grapefrukt, blodapelsin och bergamott; och när man blandar den till en Gin & Tonic så kommer G- Gins smaker som kardemumman och peppar fram och lyfts upp av den lite bittra grapefrukten till en ljuvlig smak. Det är en Tonic som ger mycket utrymme för Gin:en att träda fram och ge smak. En perfekt tonic för G-Gin. Ett måste att prova!

East Imperial Burma Tonic water är lite sötare och med en härlig syra som gör en utomordentligt god ‘G’-G&T. Den ger en fin smak av Lemongrass och lime som blandas väl med vår ‘G’-Gin. Den lite sötare tonicen lyfter fram kardemumman mer och den blir ljuvlig tillsammans med lemongrass smaken. Ett måste att prova!

Fever-Tree Tonic Water är en söt Tonic, men inte alls söt jämfört med andra tonics, utan ger an behaglig smak av bitterhet tillsammans med apelsin och citron och med ‘G’-Gin en fantastisk Gin & Tonic.

Receptet på ‘G’-Gin & Tonic:

Fyll en stor vin kupa med is. (Se till att ha bra is som inte vattnar ner din GT)

Häll i 4cl ‘G’- Gin

Fyll på med 8 cl Tonic  – enligt ovan (Förvara din Tonic i kylen och var försiktig med kolsyran när du häller upp den. Kolsyran vill du ha kvar).

Välj sedan hur du vill garnera din ‘G’-G&T. Här har du tre alternativ som passar:

  1. Pressa i en klyfta citron och släpp ner den efteråt i glaset
  2. Ta några blad av din favorit ört som timjan eller rosmarin, lägg dom i handen och klappa ihop händerna så att örterna öppnar upp sig och lägg i drinken.
  3. Ett tredje alternativ är att lägga i en bit mango skal och vrida några varv med peppar kvarnen.

Rör om sakta, drick och njut!

Vill du veta var man kan köpa dessa Tonic så hör av dig till jan@spritfabriken.com så kan vi lotsa dig vidare. 🙂