• En koncentration av råvarans smak

  Alla produkter är destillerade i en ultra-premuim Alambic kopparpanna

  Kolla in Faterbjudandet
 • mmmm...magi

  Även om det ligger mycket fingertoppskänsla bakom odling, jäsning och destillering så är det i lagringskällaren som stor del av magin sker.

  Vill du bli Fatägare av vår fina Gin?
 • Vad gör vi

  Skånska Spritfabriken producerar Äppelbrandy, Pommeau, Gin och Single Malt Whisky i Södra Sandby sedan 2009. Våra produkter är autentiska och handgjorda. Enbart lokal råvara används i våra produkter

  Köp ett Fat
 • Vi har kanske världens bästa råvaror i Sverige...

  ...och möjlighet att göra världens bästa drycker

  Vill du boka ett Fat med Äppelbrandy?

Alla våra drycker är ett ”labour of love”. Vi ägnar mycket tid och många tankar för att utveckla och förbättra. Vilka ingredienser som skall ingå, varifrån ska de köpas in, vad har vi på gården som går att använda, vad kan vi få tag ifrån bönder i vår omgivning.

På gården fanns ett 100-tal äppelträd

Vår Historia

Och så började vår historia för oss. Dryckerna kom före utseende och flaska, före maskiner och annat. Våra äppeldestillat är mycket enkla, de innehåller inget annat än kallpressade äpplen och jäst. Vi tillsätter inget socker. Och vi beslöt tidigt att bara destillera dem en gång för att behålla så mycket av den ursprungliga smaken som möjligt.

Pommes Feliz, ett prisbelönt äppeldestillat

Vår Historia började ute på den skånska slätten utanför Lund där två entreprenörer livligt diskuterade hur de bäst skulle ta vara på alla äpplen som envisades med att trilla ned på marken. Sylt, saft, självplock… Eller sprit. Mest rimligt blev att tillverka sprit då det var en kompetens man besatt. Till en mindre garageliknande byggnad inköptes flaskor, korkar, begagnade ekfat i olika storlekar.

2006 görs en första destillering av äpplen. Det är fortfarande mer av en hobby för att hålla kunskapen vid liv.

De första flaskorna fylldes, och med dem i bilen åkte paret iväg till Berlins Krog. Den första försäljningen gjordes. Pommeau och svensk calvados. För att fira beställdes brakmiddag på en annan krog, betydligt dyrare än den försäljning som just hade gjorts.

Panna köps in

En handgjord Alambic pot still köptes in i Frankrike. Att ta hem den var dessvärre ekonomiskt otänkbart så de fick följa med spriten till X där pannan nu stod för att . Tillbaka i det som nu benämndes ”lillfabriken”, tappades spriten upp på olika fat och experimenten påbörjades.

2016 lanseras London Dry Gin eller som den då kallas Classic.

Året är 2017 när det surrar till i mobilen. Samtalet är från England och Jan rothman går hastigt mot fabrikens utgång för att höra bättre. Det är IWSC som talar om att g-gin Classic har utsetts till världens bästa gin till Gin & Tonic.

200 kvinnliga inköpare ger 2018 g-gin Bordeaux Finish dubbelguld, g-gin London Dry utses till Årets gin av samma kvinnor.

De vinner Gastronomipriset 2018 med motiveringen  ”innovativ och smakfull tillverkning, för entreprenörskap och nytänkande som satt världsledande producenter på plats och som visat att skånsk sprit är mycket mer än Skåne

Förändring

Kvällen var mörk när Jedelid kom gående på gatan med sina skisser under armen. Med dem skulle han revolutionera Spritfabriken. Ränderna skulle få lämna plats för en tydlig och modern design.

De tre ginerna i vårt standardsortiment. Originalet i mitten, g-Gin London Dry, en fantastisk och smakrik gin. Till vänster g-Gin Österlenfinish, premiumgin som lagrats på fat där det tidigare legat äppeldestillat. Vansinnigt god. Till höger g-Gin Bordeauxfinish, en storfavorit. Lagrad på begagnade bordeauxfat. Prova!

Tonic Water för en perfekt gin & tonic

tonic-water

2018 lanseras g-tonic water. Med utgångspunkten att tonicen ska förbättra men inte ta över började de blanda. Ingredienserna skulle komma från Skåne, förutom kinabark som inte växer här. Idag är råvarorna 99,5% skånska. Kinabark som ingår i all tonic växer inte här. Först kom den klassiska Indian tonic, den blå flaskan som kan paras med all gin. Och som är god nog att drickas som den är. Sedan kom citrongräs och fläder den gula, som gärna kan paras med g-Gin London Dry eller andra premiumginer. Och till sist men inte minst, tonic water äpple. Osedvanligt god att blanda med en lagrad gin som g-Gin Gold Oadked aged österlenfinish. Också god att dricka som den är, men tillbaka till vår story.

g-GinKaffe

2020 kom g-gin Kafffe. Som de flesta har Skånska Spritfabrikens master blender, en passion för kaffe. Och har precis som Mattias Sjöbäck, ägare av Sandby Kafferosteri, en gemensam passion för råvaran. Att den är spårbar och naturlig. Mattias valde ut den perfekta bönsorten och rostade bönorna i rosteriet innan de blandades och destillerades. En gång. Tillsammans med en perfekt blandning av andra kryddor för att passa den tilltänkta ginen.

Resultatet blev en gin med doft av enbär, kaffe och peppar. Och en  smakupplevelse av enbär och kaffe med inslag av peppriga citrusnoter. I eftersmaken finns ett tydligt inslag av choklad.

Självklart har endast naturliga råvaror har använts.

G-gin Kaffe kom 2019 i samarbete med Kafferosteriet i Sandby. Tillverkad med en riktig böna!

Nutid

Corona eller Covid-19 slår till. Nyheterna förändras. Många av våra restaurangkunder säljer inte längre några större mängder sprit. Hos systembolaget ökar det. Vi börjar tillverka handsprit. Och snabbar på den tilltänkta flytten av hela Spritfabriken till Sandby. Allt ska samlas till ett ställe. Vi får till vår stora glädje också 300 nya aktieägare via crowdfunding. Vi har satt pinnarna i den byggnad där pannan ska stå. Och vår fantastiska styrelse har får två nya styrelseledamöter. Det är spännande nu.

 

Så här såg våra första bilder ut, det finns kanske mycket att säga om dem men det är en del av vår historia…