Rom och Skånsk Åker

Skånska Spritfabriken kompromissar aldrig med smakerna. Vi gör rom som går att dricka som den är, som kan blandas i drinkar och cocktails.

Med Skåne som skafferi har vi också gjort en spritdryck på förädlad sockerbeta, Skånsk Åker, för att hylla våra skånska bönder. Som lagrats på småländska ekfat.

rom-och-skånsk-åker

Upplev smaken av Skånsk Rom och Skånsk Åker

Vid den efterlängtade lanseringen den 6:e maj presenterade Skånska Spritfabriken stolt två nya drycker som tar dig på en smakresa genom Skånes och Sydamerikas bästa råvaror. Med en alkoholhalt på 41,5% erbjuder både Skånsk Rom och Skånsk Åker en upplevelse utöver det vanliga.

Skånsk Rom och Skånsk Åker tillverkas på samma sätt, från jäsning och destillering till lagring. Skånsk Rom tillverkas med sockerrör från Sydamerika och bjuder på en förförisk blandning av karamell, kakao, vanilj och tobak, med subtila inslag av torkad frukt och en hint av rökighet.

Skånsk Åker tillverkas med skånska sockerbetor och har en mycket balanserad smak av kakao, karamell och vanilj ackompanjerad av jordiga undertoner och en kryddig finish av kanel och muskot.

 

rom-och-skansk-aker

Prisbelönt Rom – med kärlek, passion och tacksamhet

Det är med stor glädje vi kan meddela att Skånsk Rom från Skånska Spritfabriken fick silver i årets upplaga av IWSC 2024 med hela 90 poäng.

Juryns utlåtande:
” Aromas of vanilla, sweet fudge and treacle are underpinned by toasty oak and hints of peat. The palate bursts with flavours of lime, zingy ginger, and creamy, lactic notes; while the finish culminates in a juicy burst of under-ripe pineapple and toffee.”

Skånsk åker på sockerbetor kommer vi att tävla med nästa gång.

I årets tävling hann vi endast skicka in Skånsk Rom till tävlingen, nästa år ser vi fram emot att skicka in båda.

 

Rom och skånsk åker

Etiketterna

De vackra etiketterna är målade av lundakonstnären Helene Stalin Åkesson. Helene målar ofta underbara hundar i mänsklig skepnad.

 

rom-och-skansk-aker

A labour of love – Tillverkningsprocessen

Varje droppe av våra drycker tillverkas med passion och vid tillverkningen av Skånsk Rom och Skånsk Åker använder vi oss av melass, en biprodukt från sockerframställning. Melassen tillåts jäsa långsamt för att utveckla aromer och smaker i den alkoholhaltiga vätskan och ge dryckerna dess unika smakprofiler.

Efter jäsningen har alkoholen destillerats i en enkelpanna som bevarar råvarans smaker och ger en mer koncentrerad smak. Vid lagringen har vi använt svenska ekfat för att ytterligare fördjupa smaken.

Pris Skånsk Åker (Art nr 3080402) 299kr och pris för Skånsk Rom (3147402) 398kr

De vackra etiketterna är målade av lundakonstnären Helene Stalin Åkesson. Helene målar ofta underbara hundar i mänsklig skepnad.

 

Skånsk Rom och Skånsk Åker

Vi tillverkar rom och Skånsk Åker, en sockerbetssprit där förädlad sockerbeta använts. De produceras på samma sätt med en avgörande skillnad, råvarorna.

För att klassificeras som rom måste produkten framställas av 100% sockerrör. Om den är framställd av sockerbetor kallas den istället sockerbetssprit. Här ligger nyckelskillnaden mellan Skånsk Rom och Skånsk Åker.

Skånsk Rom tillverkas med sockerrör från Sydamerika, medan Skånsk Åker använder sockerbetor från Skåne. Båda dessa produkter finns tillgängliga på Systembolaget från och med den 6 maj.

 

Hantverket – destillering och legotillverkning

Balthazar är en handgjord kopparpanna som har en unik förmåga att fånga råvarans karaktär i destillatet. Namnet har den fått från familjeföretaget i Frankrike som tillverkat den. Största pannan de har gjort, 1100 liter. Och vi kan skala upp produktionen tiofaldigt.

Förutom att tillverka till oss själva legotillverkar vi till andra företag i Sverige och internationellt.

Är du intresserad av en egentillverkad sprit för ditt varumärke?Kontakta oss: 073-8832546

 

bli-fatagare

Bli fatägare

Följ med i dryckernas utveckling och BLI FATÄGARE

Beställ ett 30-litersfat med den romvariant du fastnar för. Faten kommer från Småland och du får gärna vara med och påverka fatets utveckling och rostningstyp.

Som fatägare är du välkommen att ta med dig en eller ett par vänner och prova din dryck i vårt lagringshus.

Reservera ditt fat HÄR

 

 

Bli fatägare

Spritdrycker

Alkoholfritt

Recept

Boka provning

Besök oss