The story

Älskade äpple

Urskånska äppelsorter från hundratals träd föll till marken på slätten utanför Södra Sandby. Jan Rothman och Kim Paulin hade just slagit ner sina bopålar efter en tids arbete för Moët & Chandon i Frankrike och vindistriktet Napa Valley i Kalifornien. Nu ser de möjligheter i fallfrukt med smak i världsklass. Kanske äppelsaft eller självplock? Eller sprit?

Där under äppelträden föds idén till Skånska Spritfabriken. Utan recept men med känsla börjar paret experimentera. Det handlar mer om artisteri än vetenskap. Äppeldestillaten är enkla, bara kallpressade äpplen och jäst utan tillsatt socker. Det visar sig att skånsk pommeau och calvados smakar himmelskt.

Skånsk gin, a star is born

Kims fäbless för gin väcker nya drömmar. Att skapa perfekt gin de själva vill dricka. Som passar lika väl i en klassisk gin & tonic som i en glammig cocktail. Smaksatt med det gården och bönderna runtomkring erbjuder. Resultatet blir flera spännande ginsorter, en med tydliga smaknoter av äpple. Österlenfinish.

2017 utses Skånska Sprittfabrikens London Dry Gin till världens bästa gin i gin & tonic i IWSC International Wine & Spirit Competition. Priserna som följer efter det blir svåra att räkna. Europa, USA och Asien knackar på dörren, och än i dag sker export av exotisk skånsk gin och äppelsprit till en trendkänslig omvärld. En efterfrågan som skapar nya möjligheter för destilleriet på slätten.

Perfekta drinken – för alla

Jan och Kim är experter på smak. Tillsammans skapar de nya ginsorter med oväntade kryddningar. Kaffe, grape och bubbel. Äppelsprit enligt traditionell pommeau- och calvadosmetod med namn om Österlen och Äppelglöd. Och ekfatslagrad akvavit där äppelnoterna skapar symfonier i gommen – Skånsk Taffel med touch av skånsk sommar.

Att blanda den perfekta drinken kräver balans i smakerna. Jan och Kim kompletterar lyhört sina spritsorter med egna tonic waters. Kalibrerade till perfektion med lokala råvaror och örter från gården. Idag är Skånska Spritfabrikens alkoholfria drycker välbekanta i butikshyllorna. Och deras färdigblandade drinkar utan alkohol möter högt ställda krav från en växande marknad. De är tillverkade med samma kärlek som spriten, det känns på smaken.

Sugen på en smakfull upplevelse?

Bestsellers från Skånska Spritfabriken

Vill du bli en del av vår berättelse?