Från  gård till glas med kärleken till smaken och passionen för råvaran

 

 

 

The Story
– från gård till glas

 

Skånska Spritfabriken ligger på en gård i Södra Sandby utanför Lund. I destilleriet möts du av den vackra, handgjorda kopparpannan Balthazar, en pot still från Frankrike, väldoftande tunnor och rader av flaskor. Färgerna är jordnära och det är högt till tak.

Här jobbar Jan, Lasse, Kim och Kristopher.

Här vävs traditionellt hantverk samman med modern innovation, och resultaten är såväl smakfulla som prisbelönta drycker som erövrar både svenska och internationella smaklökar.

I pannan destilleras det gin, whisky, rom, akvavit och äppelsprit. Runt bordet görs planer och nya drycker smakas av. Lite längre bort ligger lagringshuset där alla som köpt fat också har sina spirande drycker.

“För entreprenörskap och nytänkande som satt världsledande producenter på plats och som visat att skånsk sprit är mycket mer än Skåne”

Älskade äpple – the story

Två entreprenörer, Jan Rothman och Kim Paulin hade just slagit ner sina bopålar efter en tids arbete för Moët & Chandon i Frankrike och vindistriktet Napa Valley i Kalifornien. De såg möjligheter i fallfrukten med smak i världsklass. Där börjar Skånska Spritfabrikens story

Ute på den skånska slätten utanför Lund diskuterade de två entreprenörerna livligt hur de bäst skulle ta vara på alla äpplen som envisades med att trilla ned på marken. Sylt, saft, självplock… Eller sprit. Mest rimligt blev att tillverka sprit då det var en kompetens man besatt. Flaskor, korkar, begagnade ekfat i olika storlekar köptes in.

2006 görs en första destillering av äpplen.

De första flaskorna fylldes, och med dem i bilen åkte paret iväg till Berlins Krog. Den första försäljningen gjordes. Pommeau och svensk calvados. För att fira beställdes brakmiddag på en annan krog, betydligt dyrare än den försäljning som just hade gjorts.

Det visar sig att Äppelglöd (Pommes Feliz) och Österlen, en svensk calvados smakar himmelskt.

the-story
gin

Skånsk gin, a star is born

En förkärlek för gin väcker nya drömmar. Att skapa perfekt gin de själva vill dricka. Som passar lika väl i en klassisk gin & tonic som i en glammig cocktail. Smaksatt med det gården och bönderna runtomkring erbjuder. Resultatet blir flera spännande ginsorter, en med tydliga smaknoter av äpple. Österlenfinish.

2017 tar the story ny fart, Skånska Sprittfabrikens gin London Dry utses till världens bästa gin i gin & tonic i IWSC International Wine & Spirit Competition. Priserna som följer efter det blir svåra att räkna. Europa, USA och Asien knackar på dörren, och än i dag sker export av exotisk skånsk gin och äppelsprit till en trendkänslig omvärld. En efterfrågan som skapar nya möjligheter för destilleriet på slätten.

Historiska bilder

Resenär, en single malt whisky som rest

Resenären, en single malt whisky som rest – limited har fått ett fantastiskt gensvar. Det är vi mycket tacksamma för. Även whisky kan nu köpas på fat.

gin
the-story

2024 – rom destilleras och en romvariant på sockerbetor görs

Det har blivit 2024 och pannan från Frankrike, Balthazar är på plats. Det destilleras rom och en romvariant gjord på skånska sockerbetor. På öl- och whiskymässan i början av mars kan dessa ädla drycker provas. Fat kan köpas redan nu.

 

 

 

 

the-story

Perfekta drinken – för alla

Jan, Kim och Lasse är smakfantaster.  Tillsammans skapar de nya drycker med oväntade kryddningar. En romvariant gjord av förädlade sockerbetor, rom, whisky, och gin. Äppelsprit enligt traditionell pommeau- och calvadosmetod med namn som Österlen och Äppelglöd. Och ekfatslagrad akvavit där äppelnoterna skapar symfonier i gommen – Skånsk Taffel.

Att blanda den perfekta drinken kräver balans i smakerna. Jan, Kim och Lasse kompletterar lyhört sina spritsorter med egna tonic waters. Kalibrerade till perfektion med lokala råvaror och örter från gården. Idag är Skånska Spritfabrikens alkoholfria drycker välbekanta i butikshyllorna. Och deras färdigblandade drinkar utan alkohol möter högt ställda krav från en växande marknad. De är tillverkade med samma kärlek som spriten, det känns på smaken.

Sugen på en smakfull upplevelse?

Bestsellers från Skånska Spritfabriken